• pt.. sie 12th, 2022

Kuchnia kaszubska – czym nas zaskoczy?

lip 2, 2022

Kaszuby wydają się być niezwykłym miejscem na mapie Polski. Region od wieków kultywuje swoje tradycje. Dotyczy to zarówno kwestii kulturowych, jak i językowych. Język kaszubski jest jednym z prawnie uznawanych przez prawo językim mniejszości narodowej. Zamieszkujący północną część kraju mieszkańcy Kaszub mogą się także pochwalić swoją tradycyjną kuchnią. Kościerzyna – centrum Kaszub to w opozycji do wielu miejscowości nie tylko pizza i burgery. Kuchnia kaszubska, której można tu spróbować, zalicza się do tych, obok których nie można przejść niezwróciwszy na nią uwagi.

Kuchnia kaszubska – na jakich składnikach bazuje?

Jak znaczna część kuchni regionalnych, kuchnia kaszubska ściśle złączona jest z rytmem życia mieszkańców. Oznacza to, że wpływ mają na nią sezony oraz dary, które wypuści ziemia. Od dekad mieszkańcy Kaszub zajmowali się rolnictwem oraz rybołówstwem. W związku z tym naczelne specjały w tej kuchni opierają się na rybach, drobiu i świeżych warzywach. Kościerzyna i okolice to także całkiem mocno zalesione tereny. Sprawia to, że popularne są tu też dziczyzna, grzyby i leśne owoce. Lokalni mieszkańcy z dziada pradziada przekazują sobie przepisy na temat zdobywania, gromadzenia i co najważniejsze obróbki miejscowych darów ziemi. Dobrze wybrana restauracja w mieście Kościerzyna zapewni nam prawdziwą ucztę. Podobnie jak w innych miejscach można tu spotkać w karcie propozycje takiej jak pizza i burgery. Będąc tu dobrze jest jednak postawić na na tradycyjną kuchnię.

Z jakich potraw słyną Kaszuby?

Wizyta w tym regionie to obowiązkowe odwiedziny w jednym z licznych tutejszych borów. Jest tu ich ogrom. Szum drzew daje ukojenie, uroku dodają im występujące co jakiś czas jeziorka. Są to podręcznikowe okolice na zżycie się z naturą i podładowanie baterii. Będąc tu warto choć trochę zapoznać się z tutejszą kulturą i tradycją. Bogate zdobnictwo, charakterystyczny język i przyciągające uwagę stroje ludowe to tylko część kaszubskich atrakcji. Wizyta w innym mieście to świeta okazja do spróbowania lokalnych wyrobów. Kościerzyna jest miastem, w którym co druga restauracja oferuje lokalne frykasy. Zwłaszcza popularne dania, które produkuje kuchnia kaszubska to swojskie wędliny czy przetwory rybne. Szukając wiadomości na ten temat, wielu znawców poleca pierogi z dorszem. Zupa rybna również cieszy się tu popularnością – jest gęsta i intensywna w smaku. Opróćz tego lokalsi oferują różnego typu wariacje najpopularniejszych dań z kuchni europejskiej. Można zjeść burgery w Kościerzynie z lokalnymi składnikami. Pizza z darami kaszubskiej ziemi także jest tu spotykana. Także wszelkiej maści ryże czy makarony miejscowi kucharze serwują z grzybami z kaszubskich lasów. Gdy na mapie naszej podróży występuje się Kościerzyna i okolice warto uprzednio zrobić rekonesans. Przeważnie szukając pośród bogatą(ej) bazy noclegową(ej) można znaleźć perełki. Jeśli chcemy rzeczywiście poznać tą kulturę dobrym pomysłem są gospodarstwa agroturystyczne. To właśnie w takich miejscach kuchnia kaszubska i kultura najmocniej zapuściły swe korzenie.